Mikä on hammaskirurgia?

Hammaskirurgia on erikoisala, joka keskittyy suun, hampaiden ja leukojen kirurgisiin toimenpiteisiin. Hammaskirurgia viittaa monenlaisiin toimenpiteisiin, joita suoritetaan korjaamaan ja parantamaan suun terveyttä. Toimenpiteet voivat vaihdella yksinkertaisista hampaiden poistoista monimutkaisiin leikkausmenetelmiin, jotka vaativat erikoistunutta osaamista ja teknologiaa.

Yleiset hammaskirurgiset toimenpiteet

Hammaskirurgia kattaa laajan valikoiman toimenpiteitä. Tässä muutamia yleisimpiä:

Hampaan poisto esimerkiksi tulehduksen, iensairauden tai syvän halkeaman takia on yleisin kirurginen toimenpide.

  • Implantit: Keinotekoiset juuret, jotka asetetaan leukaan korvaamaan puuttuvia hampaita. 
  • Oikomishoitoon liittyvä kirurgia: Korjaa purentahäiriöitä ja muita leukojen kehitysongelmia.
  • Kasvainten ja kystojen poisto: Suun alueen hyvän- tai pahanlaatuiset kasvaimet vaativat usein kirurgista interventiota.
  • Iensairauksien hoitoon liittyvä kirurgia: Menetelmiä, jotka keskittyvät ikenien terveyden parantamiseen ja vakavien ientulehdusten hoitoon.
  • Juurihoitoon liittyvä kirurgia eli resektio: Mikäli tavanomaisella juurihoidolla ei saada juuren kärjen tulehdusta hoidettua, poistetaan tulehdus kirurgisesti katkaisemalla juuren pää ja poistamalla tulehdus kirurgisesti.

Menetelmät hammaskirurgiassa

Hammaskirurgiset toimenpiteet vaihtelevat suuresti riippuen hoidettavasta ongelmasta. Toimenpiteet voivat olla avoimia leikkauksia, joihin sisältyy kudosten ja luun leikkaamista, tai vähemmän invasiivisia menetelmiä. Anestesia, mukaan lukien paikallispuudutus, sedaatio tai yleisanestesia, varmistaa potilaan mukavuuden ja kivuttomuuden toimenpiteen aikana.

Toipumisaika ja -prosessi riippuvat toimenpiteen laajuudesta. Tässä pari yleistä vinkkiä hammaskirurgisen toimenpiteen jälkeiseen toipumiseen:

  • Noudata lääkärin ohjeita: Tämä on kriittistä infektioiden ehkäisemiseksi ja nopeuttamiseksi toipumiseen.
  • Levähdä: Anna kehollesi aikaa toipua ja vältä fyysistä rasitusta ensimmäisten päivien aikana

Hammaskirurgia

Röntgen

Protetiikka ja implantit

Iensairauksien hoito

Purentavaivojen hoito