Hampaiden paikkaus

Hampaiden paikkaus on yleinen hammaslääketieteellinen toimenpide, jota käytetään korjaamaan hampaiden vaurioita, kuten reikiä tai lohkeamia. Tämä menettely auttaa palauttamaan hampaiden toiminnallisuuden ja ulkonäön.

Hampaan paikkaaminen on yleensä tarpeen, kun hammas on rappeutunut bakteerien aiheuttaman hampaiden reikiintymisen seurauksena. Hampaan pintaan muodostunut reikä voi johtaa kipuun ja herkkyyteen. Jos sitä ei hoideta ajoissa, se voi edetä syvemmälle hampaaseen ja aiheuttaa vakavampia ongelmia. Hampaiden lohkeamat voivat myös johtua esimerkiksi tapaturmasta tai voimakkaasta purennasta.

Puudutuksessa tai ilman

Hampaan paikkaaminen voidaan potilaan toivomuksesta tehdä puudutuksessa. Puudutettuna potilas ei tunne kipua hammashoidon aikana. Hammashoitoa pelkääville potilaille puudutus on hyvin suositeltava kivun poistamiseksi.

Ennen paikkausta hammaslääkäri tarkistaa hampaan perusteellisesti ja arvioi vaurion laajuuden. Joskus tarvitaan hampaasta röntgenkuva, jolla selvitetään vaurion laajuus. Mikäli reikä on hermossa asti, voidaan joutua tekemään juurihoito ennen paikkausta.

Yleisimmin käytetty paikkausmateriaali on yhdistelmämuovi. Yhdistelmämuovi on hampaanvärinen paikkausmateriaali. Se kerrostetaan ja kovetetaan pienissä erissä hampaaseen. Lopuksi hammaslääkäri muotoilee täytteen huolellisesti, jotta saavutetaan optimaalinen purenta ja ulkonäkö.

Paikkausmateriaalin valinnassa otetaan huomioon paitsi vaurion laajuus myös potilaan esteettiset tarpeet. Joissakin tapauksissa, kuten näkyvissä etuhampaissa, voidaan käyttää myös keramiikkaa tai keraamista laminaattia paikkausmateriaalina, koska se tarjoaa erinomaisen esteettisen lopputuloksen.

Itäväylän Hammaslääkärit ottaa vastaan Helsingin Itäkeskuksessa.