Juurihoito

Juurihoito on hammashoitoon kuuluva toimenpide, joka suoritetaan, kun hampaan ydin, eli pulpa, on tulehtunut tai kuollut. Tämä voi tapahtua syvän kariesvaurion, hampaan murtuman tai muun vamman seurauksena. Juurihoidon tavoitteena on poistaa tulehtunut tai kuollut kudos hampaan sisältä, desinfioida juurikanavat ja täyttää ne, jotta uusiutuva infektio voidaan estää ja hammas säilyttää toimintakykynsä.

Miksi juurihoitoa tarvitaan

Ilman juurihoitoa tulehtunut hammas voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita, kuten paiseita, leviävää infektiota ja jopa vakavia yleisinfektioita. Juurihoito auttaa välttämään hampaan poiston, mikä on tärkeää, sillä oman hampaan säilyttäminen on aina parempi vaihtoehto kuin sen korvaaminen tekohampaalla. Oma hammas tukee purentaa ja auttaa ylläpitämään leuan luuston terveyttä.

Juurihoidon vaiheet

Juurihoitoprosessi koostuu useista vaiheista. Aluksi suoritetaan paikallinen puudutus ja hammas eristetään. Sen jälkeen hammas avataan ja tulehtunut tai kuollut kudos poistetaan. Juurikanavat muotoillaan ja desinfioidaan huolellisesti. Lopuksi kanavat täytetään ja hammas suljetaan väliaikaisella tai pysyvällä täytteellä. Toimenpide voi vaatia useamman käynnin hammaslääkärillä.

Miten juurihoitoa voi välttää

  • Säännöllinen suuhygienia: Harjaa hampaat kahdesti päivässä ja puhdista hammasvälit esimerkiksi hammasväliharjoilla.
  • Säännölliset hammaslääkärikäynnit: Tarkista hampaat säännöllisesti ennaltaehkäisevän hoidon ja ongelmien varhaisen havaitsemisen vuoksi.
  • Vältä liiallista sokerin käyttöä: Sokeri edistää kariesta, mikä voi johtaa juurihoidon tarpeeseen.
  • Käytä suojaa urheillessa: Suojakiskot voivat estää hampaiden vaurioitumisen.
  • Vältä kovien esineiden pureskelua: Esimerkiksi kynsien tai kynänpäiden pureskelu voi vahingoittaa hampaita.

Juurihoidon jälkeinen hoito

Juurihoidon jälkeen on tärkeää noudattaa hammaslääkärin antamia ohjeita. Hampaan alueella voi esiintyä lievää kipua tai arkuutta toimenpiteen jälkeen, mutta nämä oireet lievittyvät yleensä itsestään. Säännölliset seurantakäynnit hammaslääkärillä varmistavat, että hammas on parantunut ja säilyttää toimintakykynsä.